ERASMUS+ Let`s develop entrepreneurschip education together

01.10.2017

Proiect de parteneriat strategic doar între şcoli (2016-1 FI01-KA219-022650_6)

     Şcoala Gimnazială "SAVA POPOVICI BARCIANU" Rășinari, jud. Sibiu este implicată, începând cu unul scolar 2016-2017, intr-un proiect internaţional Erasmus+, alături de alte cinci şcoli din: Turcia - Kanuni Ortaokulu, Portugalia - Agrupamento de Escolas D. Sancho I, Lituania - Mazeikiai Senamiestis Low Secondary School, Italia - Istituto Comprensivo Don Milani si Finlanda - Hakkarin koulu, şcoala coordonatoare. Proiectul se numeste "Let's develop entrepreneurship education together" si are drept scop principal implicarea tinerilor în propria educaţie şi formare. Dorim ca elevii şcolii noastre să dezvolte atitudini pro-active în viaţa şcolară şi în cea socială, să dezvolte competențe de bază și transversale (în special spiritul de inițiativă și antreprenoriat) asigurând astfel un progres social continuu într-o societate complexă.
     Participarea anuală la astfel de activităţi, la nivel european, contribuie la cunoaşterea altor sisteme de educaţie din cadrul comunităţii europene, a realităţilor din mediile educaţionale europene. Astfel, se poate face o mai bună apropiere socială şi culturală între membrii comunităţii educative europene, apropiere care contribuie la transferul de bune practici educaţionale, înlesneşte accesul tuturor cadrelor didactice la tot ce este nou, atât în materie de didactică cât şi de specialitate, permite deschiderea către educaţia multiculturală, toate acestea având rolul de a determina implicarea şi mai activă a elevilor în cunoaşterea realităţilor europene prin componentele procesului instructiv-educativ.
     Tema principală a proiectului este "Să dezvoltăm educaţia antreprenorială împreună" prin activităţi cât mai diverse, care să ducă la atingerea scopului final, acela de a îi ajuta pe elevii noștri să devina mai responsabili faţă de propria educaţie si formare, să încerce să își atingă obiectivele, să fie creativi, să descopere oportunitățile existente pentru a se putea dezvolta continuu, atat pe plan academic, cât şi pe plan personal. Printre activităţile proiectului se numără: "The Christmas Bazaar", "Make your town better", "Hometown Heroes", "Passport to career", "My bedtime story", "Train the trainer", etc.
     Acest proiect implică şi activităţi transnaţionale de predare/formare/învăţare ("short term exchange of pupils"). Prin intermediul acestor activitati elevii isi imbunatatesc considerabil competentele, inclusiv competenţele culturale, sociale, informatice si lingvistice. Elevii care viziteaza scolile partenere sunt cel mai puternic influentati de aceste parteneriate.
     In luna martie a acestui an, patru elevi din scoala noastra au participat la o astfel de mobilitate, in Mazeikiai, Lituania. Activitatile au fost diverse si au inclus : Joc de rol pe tema interviului pentru un loc de muncă; Marketing al unui produs; Prezentarea şcolilor şi a ţărilor de provenienţă; Vizite la muzee; Activităţi sportive; Prezentarea unui dans tradiţional. Astfel, elevii au dobandit competente profesionale si personale, printre care: crearea de postere, pliante, prezentări; eficientizarea comunicării; creșterea adaptabilității în orice situație; organizarea în exprimare; analiza calitativă a informațiilor cu privire la un subiect; spirit de echipă; capacitatea de adaptare la medii multiculturale , etc.
     In luna octombrie, alti patru elevi au participat la o astfel de mobilitate (in Portugalia), acestia fiind selectati, ca si in cazul mobilitatii precedente, in baza unei proceduri, criteriile de selectie incluzand realizarea de postere, reclame, sloganuri, competente de limba engleza si TIC, calități morale și de comportament, capacitate de cooperare, lucru în echipă, posibilitatea de a gazdui la randul lor elevi din cadrul proiectului, care ne vor vizita scoala in anul scolar 2017-2018. In aprilie 2018, Scoala Gimnaziala "Sava Popovici Barcianu" Rasinari va gazdui, in cadrul acestui proiect international, 20 de elevi si 10 profesori, timp de o saptamana. Cum este firesc, ne dorim sa reprezentam scoala, comuna si tara cu mandrie si suntem siguri ca vom face din intalnirea de proiect gazduita de scoala noastra, un real succes.
     Pentru şcoala noastră, participarea la aceast proiect este o onoare, o recunoaştere a activităţilor europene pe care le derulam înca din anii '90 şi de asemenea, ne mandrim cu faptul că, în judeţul Sibiu suntem o şcoală extrem de activă în proiectele naţionale şi internaţionale, Şcoala Gimnazială "SAVA POPOVICI BARCIANU", fiind şi membră a Academiei Şcolilor Central Europene, încă din anul 2010.     
     Cooperare, educaţie multiculturală, şcoala în contextul european, au fost şi sunt preocupări majore ale noastre, pentru că numai astfel, folosind experienţele predecesorilor dar şi folosind continua dorinţa şi nevoie de înnoire, vom putea atinge scopul major al nostru ca dascăli: copii educaţi şi instruiţi = adulţi de succes.


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți